miercuri, 28 martie 2012

1.Un nou loc-o noua viata

Nici odata nu m-am putut gindi ca vom parasi casa unde m-am nascut,dar dupa cele intimplate eu sora mea si mama nu mai puteam sta acolo.Ma gindeam ca voi imbatrini acolo in casa noastra mare spatioasa plina mereu de prieteni,dar totul a fost pina la un timp.
Tatal meu era unul dintre cei mai bogati oameni din New Yorc,avea o slujba buna,care puate sa ne intretina pe toti nu doar cu strictul necesar,mama lucra mai mult din placere decit din cauza banilor,pentru a nu pierde in zadar timpul cit noi eram la scoala si tata la lucru.Eram o familie fericita nu ne certam nici odata de la lucruri serioase nici nu le pot spune certuri poate mai corect ar fi mici neintelegeri.
Un an urma a pornit tot calvarul.Cind tata a inceput sa vina tot mai tirziu acasa mereu beat  mirosind a tigara.Mama incerca cum putea sa ascunda tot de noi,dar se vedea tristetea in ochii ei.Pina in acel moment era mereu vesela plina de viata in ochii ei de smarald adinci ca oceanul si limpezi ca apa de izvor nu era nici urma de tristete,dar acum e ingindurata cu ochii goi si plina de durere…
Am lasat in urma prietenii,scoala,amintirile,casa cu camera mea in care nimeni nu ma deranja cind ma refugiam in gindurile mele.
-Kate am ajuns!Trezeste-te!i-ar visezi cu ochii deschisi.
-Lisa las-o,nu e cazul.
-Dar mama,asta ii face mai rau,trebuie sa privim inainte si sa lasam tot ce a fost.Nu putem sa traim cu trecutul.
-Mai bine hai sa ducem bagajele.
-Serios!!!Mama esti sigura ca nu ai incurcat adresa???!
Lisa a facut ochii cit farfuriile cind a vazut fatzada casei.Era si de asteptat nui ii placea nimic ce era legat de cuvintul vechi,i-ar pentru casa aceasta cuvintul “VECHI” era o lauda decit ceva suparator.Insa mie imi placea foarte mult tot ce era din trecut.Dar avind in vedere in ce stare se afla casa acum eram de acord cu sora mea mai mica.
-Imi pare rau ca nu ti-am spus de odata,dar eram sigura ca daca aveam sa iti spun cum arata casa nu veneai sa traesti aici.Stiu ca nu iti place nimic ce e legat de coloane si cupole dar nu aveam de ales.
-Mama nu vorbeam acum de arhitectura,cind ai semnat actele de cumparare a casei erai cu ochii legati sau ai imbracat o pereche de ochelari roz cumva???!
-Lisa lasa cinismul la o parte,stii foarte bine ca nu aveam alta alegere,toate conturile bancare sunt inghetate,nu aveam alti bani decit cei din seiful tatalui tau care ii pastra in casa.
-Daca nu ma inseala memoria acolo era o suma bunicica!
-Doar nu crezi ca mama ascunde banii de noi,trebuie sa si mai traim pe ceva pina ne gasim fiecare cite o slujba
-Slujba!???
Sora mea nu era o fata rea sau lenesa pur si simplu a avut mereu tot ce isi dorea fara mari eforturi,prin eforturi am in vedere sa lucreze undeva.Eram tratate de tata ca niste printese.Aveam cele mai scumpe haine de la cei mai vestiti designeri din europa,garderopa mea era de 2 ori mai mare decit camera .O intelegeam pe Irina ca nu putea asa usor sa se desparte de toate lucrurile astea,dar in felul acesta o ranea foarte mult pe mama asa ca eu am decis sa ma abtin de asa gen de comentarii chiar daca imi venea si mie greu sa ma desparta de viata ceea.
-Cate draga nici nu va ginditi ca am sa va impun sa lucrati,voi lucra nu mai eu o sa ne descurcam cumva.
-Dar mama nu e corec sa lucrezi nu mai tu,si nici nu o sa poti sa ne intretii pe toate trei,eu pot sa las scoala si sa-mi caut o slujba,iar Irina poate sa lucreze dupa lectii citeva ore.
-Scoala e pe primul loc nici nu te gindi sa o lasi!Sunt sigura ca voi gasi o slujba buna care sa ne pota intretina pe toate trei.
-Mama,hai sa privim in ochi realitatii,aici in orasul acesta uitat de civilizatie,nimanui nu ii trebuie designul sau decoratul gradinilor.
Fara indoiala mama era o pictorita ne mai pomenita  si un geniu al decorarii caselor si a gradinilor,dar in locul asta uitat de dumnezeu nu cred ca cuiva ii va trebui toate astea.In timp ce veneam spre noua noastra casa am observat ca casele din orasel erau gri si monotone ca niste surori gemene insirate pe ambele parti ale strazii care curba incet aidoma unui sarpe gri pina la intrarea in padure unde se ascundea casa noastra mare si veche.
 ***
Nu eram invatata cu linistea,in New York linistea venea o data cu zorii si atunci nu pe mult tip,insa aici era tot invers.Aici era liniste toti oamenii erau cufundati in sine si nu intelegeam de ce.Aveam impresia ca acesti oameni ascund o taina.oare ce ascunde acest loc?

2 comentarii: